Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός «είναι εντός των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα στην δεδομένη χρονική στιγμή για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει».
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους «λίγους του κεφαλαίου που προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους» και ταυτόχρονα «καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους».
Τόνισε ότι «η «μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη», για την οποία «κοκορεύεται» η κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα «της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης» καθώς η κυβέρνηση «έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει».
Όπως εξήγησε, μιλά για «ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
Η «μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη» είναι αποτέλεσμα της «προκλητικής στήριξης των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου με νέα κίνητρα και νέα προνόμια» σημείωσε προσθέτοντας πως «Σύμφωνα και με κυβερνητικές εκτιμήσεις η εν λόγω ανάπτυξη «θα φθάσει στο επίπεδο του 2008, κάπου το 2032 αν όλα εξελιχθούν ομαλά», τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτό είναι αδύνατο στον καπιταλισμό γιατί σε ένα σύστημα γεμάτο αντιθέσεις και ανταγωνισμούς είναι αστείο να μιλά κανείς για “ομαλότητα”, πολύ περισσότερο που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε γυάλα».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και άλλων κέντρων, σε εκτίμηση του ΔΝΤ για νέα επιβράδυνση της οικονομίας και κοινωνική αβεβαιότητα, στην όξυνση εντός της ΕΕ και έκανε λόγο για «παράγοντες που δημιουργούν σοβαρές επισφάλειες για την επόμενη μέρα η οποία μόνο ρόδινη δεν προβλέπεται για τους εργαζόμενους».
Βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός ο Προϋπολογισμός
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι και ο φετινός Προϋπολογισμός είναι «βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός» γιατί, «το σύνολο των φορολογικών εσόδων ουσιαστικά φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ, αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες παρά την αύξηση των κερδών τους προβλέπεται “φιλική συμμετοχή” στα συμβολικά επίπεδα του 5%, η οποία γίνεται ακόμα πιο προκλητική γιατί οι εργαζόμενοι κουβαλούν στις πλάτες τους και τα βάρη που φορτώθηκαν από την εποχή των μνημονίων, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ευεργετούνται με συνεχείς μειώσεις στη φορολογία τους».
Αναφέρθηκε, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για τον οποίο υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθεί, στα «ψίχουλα» που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για τους βιοπαλαιστές αγρότες καθώς και στα βάρη που εξακολουθούν να φορτώνονται οι μικροεπιχειρηματίες που «παλεύουν με χρέη παλιά και καινούργια, με πανάκριβες πρώτες ύλες και εκτίναξη του κόστους της ενέργειας».
Τόνισε ότι η αντιλαϊκότητα και ταξικότητα του Προϋπολογισμού «αποτυπώνεται και στις δαπάνες που αφορούν παροχές για τους εργαζόμενους, τις συντάξεις, την Υγεία και την Παιδεία» καθώς «παρά την αύξηση του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων παραμένουν “παγωμένες” δαπάνες που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες».